Echoes of Zoo
        

 Citadelic festival 2023 

25 MEI - 20H                    MAIN STAGE

   Echoes of Zoo (BE)
            psychedelische jazz met punk attitude

Jazzrock voor psych-heads, wereldgeluiden voor jazz-minds of de stomende soundtrack van een nachtelijke woestijnrave? Jazeker, Echoes of Zoo versmelt invloeden van over de hele muzikale aarde tot talloze opwindende grooves.

Nog steeds tsjokvol sonische energie en met een behoorlijke hoeveelheid punk- en dub-smaken, vermengt Echoes of Zoo dit keer een massa (Midden-)Oosterse en Balkan-geluiden, microtonale gitaren, dierlijke communicatie omgezet in melodieën en speelt gastheer voor nieuwe ritmische experimenten gebaseerd op Braziliaanse en West-Afrikaanse grooves.

Nathan Daems (saxofonist, componist en bandleider) raakte geïnspireerd door de onderlinge communicatie van dieren . Daarom noemde hij hun nieuwe plaat, waarmee ze nu touren, 'Speech of Species'.

"In de dierenwereld worden voortdurend boodschappen doorgegeven door lichaamshoudingen aan te nemen: er zijn meer dan 2.000 verschillende houdingen of "woorden" bij bepaalde soorten hagedissen, door op de meest ingenieuze manieren te dansen, door kleuren te veranderen van geometrische patronen (bepaalde soorten inktvissen en kameleons doen dit), door trillingen in de grond te veroorzaken, door geuren, zelfs door licht te geven enzovoort. Hoe kunnen we daar zo blind voor zijn en zeggen dat dieren niet kunnen praten?"

Taal en muziek vallen soms helemaal samen. Veranderingen van melodie of ritme worden over het algemeen door veel diersoorten gebruikt om een specifiek statement te maken, en dit is wat Echoes of Zoo ook probeert te doen met hun composities. Maar muziek kan ook puur instrumentaal zijn, zonder vaste betekenis. Daarin ziet Nathan opnieuw een parallel met de dierenwereld: “Verrassend genoeg blijken veel zangvogels veel vaker te zingen dan nodig is om te communiceren. Dat zou erop duiden dat ze het leuk vinden om melodieën te maken.

Echoes of Zoo is de eenheid van vier eigenzinnige Belgische (jazz)muzikanten: Nathan Daems (Black Flower, Trance Plantations), Bart Vervaeck (Compro Oro, The Tubs), Lieven Van Pée (De Beren Gieren, John Ghost) & Falk Schrauwen (Compro Oro, Sylvie Kreusch).

De band duikt diep in de muzikale smeltkroezen die ‘s werelds grootste steden vandaag zijn:

Balkan ornaments meet Brazilian rhythms
Gipsy scales meet fuzz guitars
Beninese grooves meet Turkish makam
Bass guitars meet Sufi rhythms
Rage riffs meet Kurdish trance
Indian raga meets western guitars
Romanian drums meet swing riffs
Tallava meets drum ‘n bass


Expect the unexpected!

Nathan Daems - saxofoon & percussie
Bart Vervaeck - elektrische gitaar
Lieven Van Pée - elektrische bas
Falk Schrauwen - drumsANDERE CONCERTEN 25 MEI

 

met de geweldige steun van De Vlaamse Gemeenschap en de Stad Gent


 

website © lepetitchevalier 2023