Nils Vermeulen
© Geert Vandepoele

 nocturne   SMAK Museum, Jan hoetplein 1, Gent
LATE DONDERDAG - 4 MEI

tickets voor alle concerten + entree SMAK Museum:

 

20H:
           Nils Vermeulen

Nils Vermeulen is een Belgische contrabassist, artistiek researcher verbonden aan het KASK & Conservatorium Gent en studeerde instrumentenbouw. Zijn muziek varieert van vrije improvisatie tot jazz en hedendaagse klassieke muziek, in groepen zoals Kabas en Jukwaa,  en is een actief lid van Nemo ensemble en van het muzikantencollectief Troika. Hij concerteerde reeds met Paul Lytton, Seppe Gebruers, William Parker, John Dikeman, Luis Vicente, en vele anderen.

De klank van de contrabas is Vermeulens grootste variabele. De snaren diehij gebruikt zijn ‘Tempera’ snaren van Gerold Genssler, geïnspireerd op die van traditionele darmsnaren en hebben een lage tensie om het instrument vrijer te laten resoneren.  Zo exploreert hij een heel scala aan technieken, proporties en tonen, startend vaak van eerder mathematisch materiaal, maar dat wordt al snel gecounterd door Vereulens intuïtief spel. Elke toon heeft zijn akoestisch universum, opgebouw uit een veelvoud van tonen. Alle mogelijke combinaties bestaan al. De componist kiest eenvoudigweg een variatie en rangschikt die klanken op een eigen manier.

Nils Vermeulens bijt zowaar de spits af in het SMAK Museum en begint hier zijn tournée van zijn solo debut 'variations' die eind april uitkomt op het toegewijde Aspen label.


Nils Vermeulen - contrabas


Opmerking: het mooie artwork is van de hand van Shervin/e Sheikh Rezaei !

 

 

 

website © MNDesign 2023