Damien Brassart
        

 Citadelic festival 2024 

MAY 30 - 19H30

showcase competitie Citadelic @ Ensemble
    band 2:  Damien Brassart Quartet (BE)

           oriental jazz

Het Damien Brassart Quartet gebruikt jazz en improvisatie als sleutel om verschillende muziekstijlen te benaderen, als een manier om hun muzikaliteit te onderzoeken en als een deur naar meer vrijheid. De muzikanten leggen graag de nadruk op het creatieve proces en de staat van verbinding die hierbij ontstaat. Deze esthetiek van de relatie, versterkt door improvisatie, verheft de muzikale ervaring en maakt het mogelijk om toestanden van trance en extase te bereiken, als een rituele uitvoering waarin musici en publiek de intensiteit van het moment delen.

Een muziekstuk is een levend organisme; het is niet mogelijk om het twee keer achter elkaar identiek te spelen. De stemming verandert afhankelijk van de dag, maar het DNA blijft hetzelfde. Kom ontdekken wat de dag brengt met dit frisse jazzkwartet met een vleugje oriënt.


Damien Brassart begint op 16-jarige leeftijd met het leren van Afrikaanse en Afro-Cubaanse percussie. Na vier jaar experimenteren begint hij op 20-jarige leeftijd met het leren van verschillende blaasinstrumenten (Ierse fluiten, hobo, Engelse hoorn).

In 2012 richt hij de vzw La couleur des sons op om alle vormen van kunst en muziektherapie te promoten en te ontwikkelen. Geïntrigeerd door de kracht van klanken, zowel emotioneel als fysiek, schrijft Damien een scriptie in de antropologie (ULB) over trance, extase en de bruggen tussen jazz en soefimuziek. Hij blijft deze dimensie van klank verkennen door verschillende muzikale projecten, stages en ontmoetingen (met name met dans en theater) en door zich te bekwamen in muziektherapie.Uiteindelijk werkt hij zeven jaar parttime als muziektherapeut in een psychiatrisch ziekenhuis.

Onderwijl begint Damien als autodidact met het leren van sopraansaxofoon en besluit enige jaren later om naar het Koninklijk Conservatorium van Brussel te trekken om jazz en improvisatie te leren bij onder anderen Fabrice Alleman en Manu Hermia.


Damien Brassart - sopraansaxofoon
Akram Ben Romdhane - oud
Emanuel Van Mieghem - contrabas
Joseph Nowel - piano
ANDERE CONCERTEN OP 30 MEI

 

met de geweldige steun van De Vlaamse Gemeenschap en de Stad Gent

 


 

website © lepetitchevalier 2024