Paul Van Gysegem / Josep-Maria Balanyà Duo
Geert Vandepoele        

 Citadelic festival 2023 

24 MEI - 18H                    MAIN STAGE
artist in residence
   Paul Van Gysegem / Josep-Maria Balanyà (ES/BE)
            improvisation godfathers

Voor het eerste concert van artist in residence Paul Van Gysegem nodigen we de in Barcelona geboren pianist Josep-Maria Balanyà uit.

De concerten van Josep-Maria Balanyà zijn krachtige rituelen – je zou kunnen zeggen dat hij met zijn hele lichaam piano speelt – waarbij je de aanwezigheid van muziek kan zien veranderen in materie. Internationaal erkend als muzikant op het gebied van improvisatie en de nieuwe hedendaagse muziek, experimentele muziek en performance, is hij ook componist, dirigent van improviserende orkesten, geluidskunstenaar, schilder en fotograaf.

Bassist Paul Van Gysegem, vooral bekend van zijn monumentale sculptuur aan het Gent Sint-Pieters station, verkent een nieuwe muzikale taal, aangewakkerd door de Amerikaanse avant-garde van muzikanten als Cecil Taylor, Steve Lacy. Als beeldend kunstenaar kenmerkt zijn oeuvre zich door een doorgedreven vormenonderzoek. Dit jaar bracht Paul met zijn quintet het veel geprezen ‘Square Talks’ (el NEGOCITO Records, 2021) uit als opvolger van zijn legendarische plaat Aorta (Futura, 1971), een historisch belangrijk document in de pionierstijd van de Europese free jazz, en Traverse (el NEGOCITO Records, 2016).

Dit wordt ongetwijfeld wederom een spannende muzikale ontmoeting van 2 artiesten, die beiden vlot schakelen tussen beeldende kunst en geïmproviseerde muziek. In hun werk gaan ze op zoek naar interactie waarbij het ene medium een inspirerend effect heeft op het andere.



Josep-Maria Balanyà - piano
Paul Van Gysegem - contrabas



ANDERE CONCERTEN 24 MEI

 

met de geweldige steun van De Vlaamse Gemeenschap en de Stad Gent


 

website © lepetitchevalier 2023